Gépjárműtechnika

Az akkumulátor feladata

Az akkumulátorok elsődleges feladata, az energia megfelelő tárolása hiszen gépjárművünk ezen energiát használja fel az ajtónyitáshoz (centrálzár esetén), a riasztó működtetéséhez a különböző elektromos fogyasztók tápellátásához pl. üzemanyagrendszer (AC pumpa), gyújtó és izzító rendszerek… valamint az indításhoz szükséges feszültséget is az akkumulátor biztosítja

A motorolaj feladata

Elsődleges feladata a belső égésű motorokban lévő különböző alkatrészek kenése, illetve a súrlódás csökkentése az alkatrészek között. Ezen kívül a motorolaj hivatott a hő elvezetésére, a motor tisztántartására valamint a tömítések illetve a fém alkatrészek korrózió elleni védelmére és kenésére.

Turbófeltöltő működése

A motorerő arányos a hengerekbe jutó levegő és üzemanyag mennyiségével. Nagyobb motorok esetében a folyamat ugyanaz, a nagyobb motor több levegőt szív be, így nagyobb teljesítményre képes.

A gépjárművekben rejlő alapjáratot szabályzó eszkö

A befecskendezős gépkocsik megjelenésével(idestova 25 évvel ezelőtt) új alapjárati eszközök kerültek forgalomba. Az addig ismert a porlasztóknál alkalmazott megkerülő levegős, megkerülő keverékes és ütköztető csavaros fix állítások mellett az üzemállapotnak megfelelő változó beavatkozások is terítékre kerültek.

Pierburg elektronikus EGR-szelep

A külső kipufogógáz-visszavezetésnek (EGR) elsősorban a nitrogén-oxid csökkentésben van nagy jelentősége. A cikkben a Pierburg GmbH újfajta elektronikusan szabályozottkipufogógáz-visszavezető szelepét mutatjuk be, amelynek beszerelését dízel- és közvetlen befecskendezésű Otto-motorokba a jövő emissziós követelményeinek a teljesítése indokolja.